Foto: Arkivbilder/Viktor Lundmark/SVT

Nu blir det folkomröstning om gymnasiet i Arjeplog

Publicerad

Fullmäktige gick på kommunstyrelsens förslag. Det blir en rådgivande kommunal folkomröstning om gymnasiet på Hornavanskolan i Arjeplog.

SVT Norrbotten har tidigare berättat att gymnasiet på Hornavanskolan hotas av nedläggning. Något som bland annat fick eleverna Sascha Lango och Ottilia Wiklund att starta en namninsamling som protest mot förslaget.

Utfallet blev positivt ur elevernas synvinkel, om än tillfälligt, och förslaget drogs tillbaka av kommunstyrelsen efter protester från kommuninvånarna.

– Vi har tagit beslut att föreslå att skolan antar elever hösten 2021, sade kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S), till SVT den 8 december.

Blir folkomröstning – valdeltagandet spelar roll

Frågan har fortsatt debatteras och under måndagens kommunfullmäktige togs det också beslut om att det blir en rådgivande kommunal folkomröstning om gymnasiets framtid, och om kommunstyrelsens förslag att starta ett fjärrgymnasium.

– Resurserna för att driva gymnasiet som i dag kommer inte att finnas på sikt. Ska vi ändå ha kvar den, kommer vi behöva tillskjuta resurser, antingen genom nedskärningar i andra verksamheter med försämrad kvalitet som effekt. Eller genom en skattehöjning, säger Isak Utsi.

Röstning tidigast i september

Totalt kostar gymnasiet på Hornavanskolan kommunen 22 miljoner kronor per år. Valdeltagandet kommer att vägas in och vid kommunfullmäktige i juni fattas beslut om datum, vallokaler med mera.

– Folkomröstningen kommer tidigast kunna äga rum i september efter semestern, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.