Maria Holst, innovationsstrateg hos LTU och Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: SVT

Nu börjar arbetet som ska förbättra hälsan

Publicerad

Ohälsan breder ut sig i länet. Det har fått Norrbottens idrottsförbund att dra igång ett initiativ som ska få norrbottningarna att må bättre.

Medellivslängden i länet är lägre än i övriga landet, det gäller även risken för att drabbas av hjärtinfarkt där Norrbotten också ligger i topp. Dessutom växer den psykiska ohälsan bland ungdomar och det är bland annat dessa områden som man vill förbättra. 

Tidigare idag hade man ett första möte med det nya initiativet som är lett av Norrbottens idrottsförbund och Luleå tekniska universitet. Totalt 30 personer deltog och en tredjedel kommer från olika aktörer som kommuner och landsting. Deras uppgift är att försöka hitta olika sätta att vända på den mörka hälsostatistiken i länet, främst genom att få norrbottningarna att röra på sig mer än man gör idag. 

”Leverantör från gottefabrik”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson fanns med på mötet och han ställer sig positiv till initiativet. 

– Historiskt har idrottsrörelsen pratat om hur man satsar, hur många man är och vad det skulle kosta. Nu går vi över från den inputen ut till outputen, vad händer med stroke? Vad händer med fallolyckor och det psykiska välmåendet? Och då visar det sig att det här är väldigt lönsamt. I den meningen känner jag mig som en leverantör från en gottefabrik, säger Björn Eriksson. 

På vilket sätt då? 

– Att vi levererar något som får människor att må bättre. Det är det absolut mest intressanta måttet och man mår bättre om man rör på sig. 

Tio forskare bidrar

Från Luleå Tekniska Universitet medverkar ett tiotal forskare från områden som IT, hälsovetenskap till samhällsbyggnad och arkitektur samt genus. Det gör man för att belysa frågan ur många olika perspektiv.

– Det här handlar om samhällsbyggnad och hur vi kan påverka samhället och öka folkhälsan, Till exempel kan IT använda sig av digitala tjänster att öka folkhälsan genom att få oss att röra på oss mer, säger Maria Holst, innovationsstrateg hos LTU. 

Hon fortsätter:

– Vi pratade om livet mellan husen, där kan arkitektforskare och samhällsbyggare komma med hur man kan designa miljöer och bidra på olika sätt. Hälsovetenskap kan självklart också bidra, så när vi får de olika forskarperspektiven kan vi skapa oss en mycket rikare bild och på så sätt designa det nya samhället på ett bättre sätt, säger Holst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.