Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att de anser att vaccination mot covid-19 kan vara bra för vissa grupper från 16 års ålder. Foto: Jessica Gow/TT

Nu får tonåringar från 16 år i riskgrupp vaccineras mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar, mellan 16 till 17 år, med särskilda riskåkommor får nu vaccineras i Norrbotten.

– Bedömningen om de ska vaccineras eller inte görs av barnläkare. Det är ingenting man bedömer själv, säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall.

Under måndagen meddelade Region Norrbotten att alla som är 18 år eller äldre, och har sjukdom eller tillstånd som innebär ökad risk för att bli svårt sjuk i covid-19, kan boka en vaccintid.

Nu står det även klart att personer som är yngre än 18 år med särskilda riskåkommor får vaccineras i länet. Detta efter att Folkhälsomyndigheten gett stöd till Barnläkarföreningens rekommendationer om att vissa patientgrupper mellan 16 och 17 år också bör vaccineras.

Barnläkare sammanställer listor

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, meddelar att barnläkare i Norrbotten redan har börjat sammanställa hur många som kan tänkas bli aktuella.

Barnläkarna kommer att utgå enligt en lista som Svenska barnläkarföreningen satt samman. Det vaccin som kommer att erbjudas är Pfizer som är godkänt för personer från 16 år och uppåt.

– Men vem som helst kan inte komma och säga att man har en riskfaktor. Det här är en grupp som inte ingår i vaccinationskampanjen utan dessa personer ska bedömas av läkare i särskild ordning, säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall.

Vaccineras på barnmottagningar

De tonåringar som kan bli aktuella för att vaccinera sig mot covid-19 kommer att göra det på barnmottagningar. Den dispens som sjuksköterskor på allmänna vaccinationsmottagningar har gäller endast för personer över 18 år.

Hur blir det för personer som är yngre än 16 år?

– Jag skulle inte bli superförvånad om man i framtiden kommer att rekommendera/erbjuda även yngre friska tonåringar vaccin. Men det är väl en fråga för hösten, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet