Nu får småhus nytt taxeringsvärde

Nu får 67 271 småhusägare i Norrbotten förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2018. Taxeringsvärdena väntas öka med 28 procent vilket är något över rikssnittet på 26 procent.

I Sverige totalt får 2,4 miljoner småhus förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2018.

– Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2014-2016 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Prisutvecklingen har varit stark i hela landet under den här perioden, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Mest ökning står Stockholm för med 38 procent och minst i Blekinge län med 11 procent.

Skatteverket ska fastställa genomsnittliga värdenivåer för småhus i olika ålder och standard efter försäljningar som gjorts under 2014-2016. En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter.

– De allra flesta får ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer behöver man inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer