Kostar kommunen 72 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I dag tar kommunfullmäktige i Kiruna beslut om att investera 72 miljoner kronor på ett länskonstmuseum i det nya stadshuset. Kommunledningen kan dock räkna med mothugg från oppositionen.

LKAB står för kostnaden för att ersätta det gamla stadshuset med ett nytt. Men det nya stadshuset blir större än det gamla och ska innehålla ett länskonstmuseum och den kostnaden har Kiruna kommun förbundit sig att ta.

Utöver de 72 miljoner konstmuseidelen kostar ska Kiruna kommun ska också investera ytterligare 18 miljoner i nya funktioner i stadshuset som skalskydd och utökad ventliation.

Länskonstmuseum Kiruna

De totalt 90 miljoner kronor i extra byggkostnad är mer än tre gånger så dyrt som de första beräkningarna gjorde gällande för tre år sedan. Men även den merkostnaden på omkring 30 miljoner kronor tyckte centerpartisten Gunnar Selberg att kommunen inte borde behöva stå för, utan det borde LKAB göra.

Länskonstmuseet är är i övrigt en omtvistad satsning. Driften ska efter invigningen i oktober 2018 delas av Kiruna kommun och Region Norrbotten enligt fördelningen 40/60.

Bland partierna i Region Norrbotten var Liberalerna motståndare till satsningen.

– Det har varit ett positivt projekt och en bra verksamhet, men det är ju helt omöjligt att ta in en ny permanent verksamhet i budgeten när det inte finns någon plats. Vi går ju mot mångmiljonförluster, sade oppositionsrådet Jens Sundström (L).

Även NSD:s kulturchef Jan Bergsten har upprepade gånger torgfört åsikten att länskonstmuseet inte borde byggas i Kiruna utan i Luleå.

– Det är i Luleå som publiken finns, det finns ingen anledning att placera ett länskonstmusem i Kiruna dit så få har anledning att åka, sade han bland annat i ett inslag i Nordnytt i oktober 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länskonstmuseum Kiruna

Mer i ämnet