Den finska regeringen planerar att lätta på sina gränskontroller under torsdagen. På bilden, som är tagen tidigare i vår, kontrolleras människor i en gränskontroll mellan Haparanda och Torneå. Foto: Linda Jones/SVT

Nu lättar Finland på gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen planerar den finska regeringen att lätta på sina gränskontroller. Enligt Nordkalottens Gränstjänst blir det möjligt för till exempel svenska medborgare att besöka nära anhöriga vid speciella händelser.

Den 18 mars begränsade Finlands regering möjligheterna att ta sig över den finska gränsen. Under en månads tid lät man ingen obehörig resa in i landet. Efter det drog regeringen åt snaran ytterligare, och endast personer som kunde intyga att de hade ett nödvändigt arbete fick korsa gränsen, som till exempel vårdpersonal.

Fler tar sig över gränsen

För några veckor sedan blossade det upp en debatt om Finlands gränskontroller då medborgarna har kunnat tolka dem som att man inte får lämna eller komma in i landet, trots att det är ens rättighet som EU-medborgare. Efter denna diskussion har allt fler börjat ta sig över gränsen mellan Haparanda och Torneå, enligt Nordkalottens Gränstjänst som verkar för ökad rörlighet över gränserna genom samarbete mellan myndigheter i Sverige, Norge och Finland.

Coronapandemin

Får möta familj och gå på bröllop

Men från och med den 14 maj börjar alltså gränskontrollerna att luckras upp igen. Ingen ska till exempel behöva motivera att arbetsresan är nödvändig, enligt svenska Yle. Säsongsarbetare får även ta sig in i Finland för att arbeta. Det blir även tillåtet att träffa nära anhöriga för till exempel bröllop eller dop.

Enligt Nordkalottens Gränstjänst får man också göra läkarbesök och bankärenden, samt besöka sina fastigheter och sommarstugor på finska sidan om man har specifika skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet