Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se vännerna umgås över kravallstaketet som markerar gränsen mellan Haparanda och Torneå. Foto: Anders Öhlund

Här umgås vännerna över kravallstaketet i delade staden

Uppdaterad
Publicerad

Den har beskrivits som den fredligaste gränsen i världen – gränsen mellan svenska Haparanda och finska Torneå. Nu är den markerad med kravallstaket och bevakad av gränspolis. Men det hindrar inte vänner från båda sidorna att ses vid staketet för att småprata.

Hög röst och två meters avstånd gäller när befolkningen i Haparanda och Torneå vill träffas och prata.

– Det går bra. Man får prata men inte räcka några saker över gränsen. Jag är här nästan varje dag, säger Jussi Kannisto, boende i  Torneå.

Ett kilometerlångt stålstaket skiljer städerna åt sedan den finska regeringen stängt gränsen. Så har det sett ut sedan den 19 mars.

Möts vid staketet 

Men det hindrar in folk att varje träffas vid staketet som nu skiljer Sverige och Finland åt. Vissa tider kan det vara riktigt fullt med folk. Vakter på den finska sidan ser till att två meters reglerna följs. På den finska sidan finns dessutom ett plastband spänt två meter från stålstaketet – hit men inte längre är vad som gäller.

– Jag ville ha lite finska tidningar att läsa men det gick inte. Det fick man inte sända över, säger Sinnika Pellikka från Haparanda.

Vad kommer du att göra  gränsen öppnas?

– Åka cykel över till Haparanda och ser hur svenskarna lever. Så måste jag också köpa med mig falukorv. Det saknar jag mycket här i Finland, säger Jussi Kannisto från Torneå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet