Här stoppar en finsk gränskontrollant en yrkeschaufför vid gränsen mellan Haparanda och Torneå. Foto: Linda Jones/SVT

Finland förbjuder utbyte av varor över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag klockan 8:00 är det förbjudet att transportera varor över gränsen mellan Sverige och Finland. Bland annat stoppas populär privathandel på det delade Victoriatorget i Haparanda/Torneå.

Enligt ett pressmeddelande från finska Gränsbevakningsväsendet så skärps nu reglerna vid gränsövergångarna mot Sverige mellan Haparanda och Torneå. Detta för att undvika spridningen av coronasmitta.

I de nya begränsningarna förbjuds utbyte av varor mellan privatpersoner helt längs hela gränsövergången. I Torneå inkluderar gränsövergångsområdet även Victoriatorget.

Stort utbyte på Victoriatorget

Victoriatorget är de två städernas, Haparanda och Torneå, gemensamma gränstorg som blev färdigt år 2011, och där har enligt Gränsbevakningsväsendet skett ett stort utbyte av varor.

På samma sätt har det skett ett utbyte av varor på motorväg 4 och E4 i området, ett utbyte som nu också förbjuds.

Enligt finska regeringen så innefattar det det privata utbytet av varor inte det undantag som finns för godstransporter över gränsen.

Efter regeringens beslut att begränsa och skärpa den inre gränstrafiken återupprättade västra Finlands kustbevakning de inre gränskontrollerna i sitt verksamhetsområde i hamnarna på västkusten och Åland, vid flygplatserna i Mariehamn och Åbo och vid Torneå-gränsövergången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet