Stopp för vikarier och timanställda när Finland skärper gränsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är företag med många timanställda eller vikarier som är de stora förlorarna när Finland skärper reglerna för arbetspendling över gränsen. Permanent anställda inom pendlingsområdet kan fortsätta jobba i grannlandet.

Finland valde en kompromiss när det gäller den norra gränsen mot Sverige.

Permanent anställda med ”nödvändiga jobb” och arbetsintyg inom det aktuella pendlingsområdet kan fortsätta resa och jobba som vanligt

Coronaviruset i Norrbotten

Stopp för vikarier

Däremot ser det ut att bli tvärstopp vid gränsen för vikarier och timanställda.

– Det är väl de som förlorar mest på det här och vi kommer säkert att få svårare att få vikarier från Finland. Men våra 130 anställda från Finland kan fortsätta att komma till jobbet och det är vi jätteglada över, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Enligt Haparandas kommunledning vill Finland också att så många som möjligt ska jobba hemma och på distans.

– Det ska vi se över. Givetvis går vi med på det om det är praktiskt möjligt.

Tillfälliga bostäder

En annan uppmaning från det östra grannlandet är att finländska anställda ska erbjudas tillfälliga bostäder i Sverige.

– Det är inget krav, utan mer en rekommendation för att minska trafiken över gränsen och vi ska göra vad vi kan för att hitta de bostäder som behövs, säger Sven Tornberg.

Hårt slag mot systerstäder

Många invånare  invånare i systerstäderna Haparanda och Torneå känner att de finska gränsrestriktionerna är ett hårt slag mot vardagen i Tornedalen.

– Vi är vana sedan medlemskapet i EU att leva utan en gräns och innan dess var det bara en gräns på papper och jag är lite orolig över hur länge det här ska fortsätta för det påverkar alla våras liv. Våra naturliga samarbetsrelationer påverkas väldigt mycket när det är som det är i dag,  säger Sven Tornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet