På lättakuten får patienter hjälp med åkommor som ryggont, urinvägsinfektioner eller ont i öronen Foto: SVT/Arkiv

Nu öppnar lättakuten i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag öppnas ytterligare en lättakut i länet och det i Haparanda. På lättakuten kan patienter få hjälp med åkommor som man haft under kortare tid än två veckor som ryggont, urinvägsinfektion eller ont i öronen.

– Det här ger bättre tillgänglighet och tryggare vård för våra patienter i Haparanda. Att styra patienter direkt till rätt vårdnivå ger effekt på patientnöjdhet och även arbetsmiljön. Vi i Haparanda är väldigt positiva till den här satsningen på primärvården i glesbygden och vi får vara med och utveckla vården så att den motsvarar dagens krav, säger Susanna Keisu Miinala, enhetschef på Haparanda hälsocentral i ett pressmeddelande.

Lättakuten gör det enklare att komma i kontakt med vården eftersom där gäller drop-in. Besöken beräknas också gå snabbt och när det gäller lättare sjukdomar är det bättre att patienter besöker lättakuten än att söka till akutmottagningen på sjukhuset.

Öppnandet av lättakuten i Haparanda innebär att den finns på fyra ställen i länet, förutom Haparanda i Piteå, Arjeplog samt Kiruna.

Så funkar lättakuten

När en patient kommer till lättakuten börjar besöket med att man registrerar sig på en dator i entrén. Där börjar man med att välja en av 13 åkommor och får sedan svara på några ja eller nej-frågor om hur man mår. Efter det får man träffa en doktor eller sjuksköterska.

kKälla: Region Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.