Trafikverket vill att A-traktorer ska dela väg med fotgängare och cylister. I klippet berättar enhetschef Simon Lövgren om planerna. Foto: Jimmy Bäckström/Arkiv/SVT

Här får A-traktorerna en egen väg i Piteå – för att inte stoppa trafik på E4

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket planerar för en väg mellan Öjebyn och Norrfjärden där både A-traktorer, cyklister och fotgängare ska samsas. Syftet är att få bort oskyddade trafikanter och långsamtgående fordon, som A-traktorer, från E4.

– Vi har gjort en övervägning utav de olika alternativen och kommit fram till att det här lämpar sig för en parallellväg, säger Simon Lövgren, enhetschef på Trafikverket.

Så ska buskörning undvikas

Tanken är att den tre kilometer långa vägen ska bli tre och en halv meter bred och ha ett antal mötesfickor. Vägen kommer också att få en böljande linjedragning för att hålla nere hastigheten så att det inte ska gå att busköra på någon längre raksträcka.

”Det känns inte bra”

Förslaget kritiseras av en del boende i området.

– Det känns inte bra. Det är inte en cykelväg, så att säga då, utan då ska man ha den där totala uppsikten , säger Stig Söderberg, boende i Norrfjärden.

– Det här är en väg som lämpar sig för sagtgående fordon och kommer att skyltas med låg hastighet, säger Simon Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.