Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare har det varit trångt på Bredviksbergets återvinningsplats. Men det nya systemet ska kapa köerna. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Köerna kapas vid tippen – utbildade Piteåbor får slänga skräp dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Den som slänger sina sopor vid Bredviksbergets avfallsanläggning är luttrad av långa bilköer. Men ett nytt projekt ska kapa köerna och snart är tippen öppen dygnet runt – för utbildade Piteåbor.

Projektet heter ”Återvinning Anytime” och antingen laddar man hem en app till telefonen, eller använder sitt körkort, som en slags legitimation för att komma in på området utanför ordinarie öppettider.

Men man måste först genomföra en utbildning som ger en behörighet.

– Det är lite säkerhetsfrågor om hur man ska sortera samt en del förhållningsregler för att få vara själv på området, säger Kjell Lundholm, verksamhetsutvecklare och projektledare på Pireva.

Vårpremiär för Piteåborna

Projektet startade för sex år sedan och Kjell Lundholm fick idén efter ett seminarium. Det har tagit tid, men nu är det snart klart och beräknas öppna under vårkanten för Piteåborna.

– Vi ska försöka öka tillgängligheten så mycket det bara går för att ha öppet dygnet runt, säger Kjell Lundholm,

100 000 besökare per år

Bredviksberget är den största anläggningen med över 100 000 besökare per år och den enda som i nuläget kommer att ha öppet dygnet runt i Norrbottens län.

Hela området är kameraövervakat och utbildningen som krävs för att ta sig in på anläggningen kommer att finnas tillgänglig på Pirevas hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer