Foto: TT

Nu startar en fjällintroduktion för unga

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att fjällvandra ökar stort bland unga – men många saknar erfarenhet och kunskap. Därför startar nu STF en fjällintroduktion för unga.

Sveriges Turistförening vill få fler unga människor att våga ge sig ut i fjällen och har därför byggt en lättillgänglig ”prova-på” fjällstuga – STF Abiskojåkka.

I stugan kommer ungdomarna en fjällintroduktion av en stugvärd och en fjällguide innan de ger sig ut på en sex dagars vandring i Lapplandsfjällen.

Det nya introduktionspaketet har fått namnet ”Fjälluffa”.

– I våra tidigare projekt med unga har vi märkt att det finns en stor osäkerhet om fjällvandring bland friluftsintresserade unga, samtidigt som det är en prisfråga för många. Med Fjälluffa vill vi öka kunskapen, sänka trösklar och ge fler möjlighet att fjällvandra, säger Nicklas Winbom, fjällchef STF i ett pressmeddelande.

”Lära sig om fjällsäkerhet”

Förutom första natten i Abiskojåkka görs övernattningar i fjällstugorna Abiskojaure, Alesjaure, Sälka och Singi. Vandringen avslutas med en natt på Kebnekaise fjällstation. 

– På fjällintroduktionen får man lära sig om fjällsäkerhet, hur det fungerar att vandra längs markerade leder och bo i fjällstugor, och hur man använder karta och kompass. Alla som är med kommer att få råd om vad man ska ha med sig inför Fjälluffar-äventyret i god tid i förväg. Vi hoppas att Fjälluffa kommer få fler att upptäcka fjällen, säger Winbom.

Fjälluffa riktar sig till unga mellan 18-25 år som inte tidigare har vandrat och bott i fjällstugor eller fjällstationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.