Ny gruvpolitik kan påverka Norrbotten. Foto: SVT

Ny gruvpolitik kan påverka Norrbotten

Publicerad

Nya gruvor innebär ofta en konflikt med rennäring och miljövård.
Nu håller EU på att ta fram en ny gruvpolitik som kan påverka Norrbotten.

Max Andersson är EU-parlamentariker för miljöpartiet och han säger att det gått trögt att införa EU:s strängare miljöregler på gruvområdet här i Sverige. Samtidigt finns det starka krafter inom EU som vill mjuka upp reglerna.

– Det pågår försök att luckra upp EU:s striktare miljöregler, säger Max Andersson. Jag arbetar för att så inte blir fallet.

”Stora problem för miljön”

Under sitt norrbottensbesök ska Max Andersson bland annat till Jokkmokk, känt för sin marknad men också för konflikten mellan gruvbrytning och rennäring i Kallak.

– Bygger man en gruva i Kallak skulle det bli väldigt stora problem för miljön, rennäringen och turismen. Det skulle också kunna hota vattentillgångar.

En till gruvkonflikt

En annan konflikt gäller Bolidens planer på att öppna den nedlagda gruvan i Laver utanför Älvsbyn. Den skulle enligt Boliden kunna bli ett nytt Aitik som i dag har 700 anställda. Här är Max Andersson inte lika tydlig.

– Jag efterlyser en miljökonsekvensbeskrivning. En sådan är väldigt viktig för att man ska kunna säga något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer