Rennäringen och gruvnäringen ställs emot varandra i Kallak.

Två riksintressen ställs mot varandra

Publicerad

Länsstyrelsens yttrande om gruvbrytning i Kallak skrevs på begäran av regeringen, där en prövning om Beowulfs tillstånd att starta en gruva – så kallad bearbetningskoncession – pågår.

I bedömningen finns två riksintressen som ställs mot varandra. 2013 pekades området Kallak ut som ett riksintresse för värdefulla ämnen och mineraler, och tidigare i år pekade Sametinget ut området som ett riksintresse för rennäringen. Bland annat på grund av att en gruva inte skulle bli långvarig, och med hänsyn till miljöpåverkan, har länsstyrelsen alltså nu i sitt yttrande sagt att riksintresset om rennäringen ska gå först.

Efter länsstyrelsens yttrande fortsätter nu regeringens prövning för att se om Beowulf ska få tillstånd att starta en gruva eller inte.

Gruvbrytning i Kallak

”Kommenterar inte ärendet”

När vi söker ansvariga från näringslivsdepartementet bekräftar de att länsstyrelsens yttrande inkommit och säger att ärendet kommer handläggas.

”Bergsstaten har den 29 juni 2017 hänskjutit ärendet om bearbetningskoncession för området Kallak i Jokkmokks kommun, till regeringen för prövning. Inledningsvis har en begäran om komplettering skickats till Länsstyrelsen i Norrbottens län med svarstid satt till den 1 december. Länsstyrelsen ombads att komma in med kompletterande yttrande avseende 3, 4 och 6 kapitlen miljöbalken, dvs. om den sökta markanvändningen är lämplig utifrån bestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken och om miljökonsekvensbeskrivningen är tillräcklig. Detta kompletterande yttrande har nu inkommit till Regeringskansliet. Ärendet kommer nu att handläggas i sedvanlig ordning inom Regeringskansliet. Vi kommenterar inte ärendet under den tid beredningen pågår.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet