Gruvbryning i Kallak: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring en eventuell gruva i Kallak väster om Jokkmokk har varit många och har pågått i över fyra år. Frågan om vilken näring som är viktigast – rennäringen eller gruvnäringen har varit central och har bollats mellan myndigheter och regeringen.

  • 2013 ansöker det brittiska gruvbolaget Beowulf mining om bearbetningskoncession men länsstyrelsens experter slog ned på ansökan då de ansåg att de inte kunde ta ställning till den.
  • 2014 skickar gruvbolaget in kompletterande handlingar men trots dessa säger länstyrelsen nej. Bergsstaten skickade vidare ärendet till regeringen i början av 2015 eftersom man inte höll med länstyrelsen.
  • 2016 återremitterade regeringen ärendet efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen, som slog fast att det inte räcker med att pröva endast koncessionsområdet.
  • Efter en diskussion mellan Bergsstaten, länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket samt Beowulf mining kom beskedet att länsstyrelsen ändå skulle yttra sig.
  • Länsstyrelsen meddelade den sista november 2017 att de säger nej till gruvbrytning. De anser att Beowulf mining inte bör beviljas berarbetningskoncession.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet