Länsstyrelsen säger nej till Beowulf

Uppdaterad
Publicerad

Beowulf mining bör inte beviljas bearbetningskoncession för gruvbrytning i Kallak. Det anser länsstyrelsen i sitt yttrande till regeringen.

Länsstyrelsen lämnade in sitt yttrande sent på torsdagseftermiddagen. Det är en sammantagen bedömning som lett till det negativa beskedet för gruvbolaget. I sitt yttrande framhåller länsstyrelsen också att rennäringen påtagligt skulle försvåras av en gruvetablering.

– Vi har utgått ifrån miljöbalkens bestämmelser om markanvändning och kommit fram till att rennäringen bör få företräde. Framförallt då vi pratar ett viktigt område för rennäringen och omständigheterna att det är en relativt kort tidspreiod vi pratar om när vi tittar på gruvan, säger länsrådet Johan Antti.

Det är regeringen som tar beslutet. Det länsstyrelsen har gjort är att de har lämnat deras synpunkt på det hela och de står fast vid deras ställningstagande från 2014 då de avstyrkte bearbetningskoncession.

Läckta interna dokument

Trots de interna dokument som läckt ut som visar att länstyrelsens näringslivsavdelning varit positiva till en gruvetablering säger Johan Antti att det inte varit många stridigheter i processen bakom yttrandet.

– Nej det har det inte varit. Man ska ju ha klart för sig att vi lämnade ju precis det här yttrandet redan det första yttrandet vi lämande i Kallak, under 2014. Vi konstaterar att det inte tillkommit eller framkommit något ytterligare som föranleder oss att ha en annan uppfattning idag än vi hade 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet