Kurt Budge, vd Beowulf Mining Foto: SVT

Budge: ”Det finns en total brist på förståelse”

Uppdaterad
Publicerad

Beowulf minings brittiske vd Kurt Budge är besviken på den svenska byråkratin efter Länsstyrelsens yttrande om gruvdrift i Kallak.

Kurt Budge säger att han inte kan ge ett fullt uttalande med bolagets samlade syn på Länsstyrelsens yttrande förrän de noggrant gått igenom och diskuterat hela dokumentet.

– Det sätt myndigheterna i Sverige agerat på tidigare är att människor gör yttranden och släpper dem offentligt, det hände nu i veckan med en läcka från länsstyrelsen. Det gör inget gott för någon. Resultatet av det var att aktiekursen drevs upp, och den har fallit signifikant idag igen. Det skadar bara förtroendet för bolaget, och Norrbottens och Sveriges rykte när det kommer till att göra affärer.

Budge säger att bolaget kan ge sin syn på yttrandet till veckan, men han är själv besviken och har ingen förståelse för Länsstyrelsens slutsats.

– Jag förstår inte hur ett bolag kan få investera 72 miljoner kronor i ett projekt, och under min tid de senaste tre åren inte mottagit någon specifik kritik på vår ansökan – inga frågor eller problem för oss att hantera. Och sedan efter tre år få detta yttrande från Länsstyrelsen, säger Kurt Budge.

Han fortsätter:

– Vi har uppträtt professionellt genom hela processen. Vi har byggt upp bolagets rykte igen – helt uppenbarligen fanns det problem innan jag anlände till bolaget. Vi har respekterat myndigheterna som vi haft att göra med, men jag tycker inte de bemött oss med samma respekt. Det finns en total brist på förståelse för att vi som offentligt bolag hela tiden varit engagerade i projektet och har investerat ansenliga summor, det struntar man bara i.

Tror du att det här innebär slutet för projektet?

– Nej, det tror jag inte. Vi har gjort det vi behöver, och det har jag sagt konsekvent. Vår ansökan är utförlig, vi har gjort det jobb som krävs och ingen har sagt någonting annat till oss. Länsstyrelsen har i tidigare uttalanden sagt att vår ansökan är tillräcklig – 2015 tror jag orden de använde var att den kan vara tillåtlig enligt kapitel 3 och 4 i miljöbalken. Och de stödde det ekonomiska och sa att det skulle leverera lokala, regionala och nationella fördelar. Och nu har vi någonting helt annat, säger Kurt Budge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.