Foto: SVT

Barnkonventionen blir lag men få kommuner är redo

Uppdaterad
Publicerad

Barnkonventionen fyller 30 år på onsdagen och från första januari blir det lag på att tillvarata barns rättigheter enligt konventionen. Men trots det saknar hälften av Norrbottens kommuner strategi för hur det ska gå till.

Det är Bris som kartlagt kommunernas strategier för att tillvarata barnens rättigheter enligt barnkonventionen. I Norrbotten är det endast tre kommuner som har svarat Bris att de har en strategi för att förverkliga barnets rättigheter, det är Haparanda, Kiruna och Jokkmokk.

– Barns dagliga vittnesmål till Bris visar tydligt varför det är viktigt att barnkonventionen blir lag. Det kommer framförallt att göra skillnad för de barn som har det allra svårast. Vi vet till exempel att barn som lever med våld och bor på skyddat boende inte alltid får den utbildning eller omsorg de har rätt till säger Elisabeth Valinder, regionchef på Bris.

Manifestation för barnkonventionen

I Luleå anordnade idag sex organisationer en manifestation för barnkonventionen där de vill lyfta fram dess betydelse och samtidigt påminna om att den blir lag från 1 januari.

– Vi vill självklart uppmärksamma att konventionen fyller 30 år idag och att den blir lag från 1 januari 2020, säger Veronica Blomberg från Bufff (Barn- och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse).

Känner du till att hälften av länets kommuner inte har någon strategi på hur man ska tillvarata barns rättigheter?

– Ja tyvärr gör jag det och det kommer att bli många prövningar för länets 14 kommuner när det här blir en lag men de har ju ända några veckor på sig till årsskiftet och börja tänka i de här banorna.

Bakom dagens organisation står förutom Bufff också Tjejjouren, Norrbottens Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Rädda Barnen och Föräldrasupporten.

Fakta om barnkonventionen:

FN:s konvention om barns rättigheter av 54 artiklar. Där står bland annat att barnets bästa ska alltid komma i första rummet och att barn ska få kännedom om och hjälp i att utöva sina rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.