Ny myndighet kontrollerar fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Havs och vattenmyndigheten öppnar kontor i Luleå. Uppgiften blir att på olika sätt kontrollera det fiske som bedrivs.

Statliga Havs- och vattenmyndigheten öppnar kontor i Luleå. Uppgiften för kontoret blir att göra kontroller av fisket när båtarna kommer in till hamn.

– I första hand ska vi möta fiskarna när dom kommer in till kaj och kolla att det är rätt mängd, rätt art och att uppgifterna i loggboken stämmer, säger Lena Pettersson som är en av fiskekontrollanterna vid det nya kontoret i Luleå.

Kontoret ska också arbeta med en del administrativ kontroll där man jämför att uppgifter från försäljning stämmer med uppgifterna från fisket.

Kontroll av fisket

Havs och Vattenmyndigheten är en statlig myndighet som har ansvar för havs- och vattenplanering, tillsyn och reglering. Ett av ansvarsområdena är landningskontroll av fisket som omfattar bland annat mottagande, registrering, verifiering och validering av uppgifter om fisket.

Kontoret i Luleå ska arbeta med fiskekontroller men också med att nå ut med information till fiskare.

Sker det mycket fusk?

-Det har jag ingen aning om. Ibland kan det förekomma att det rapporteras fel av misstag eller okunskap. Men jag utgår från att det flesta tycker att det här ska skötas på ett bra sätt, säger Carina Dagbro som är sektionschef vid Havs-och Vattenmyndighetens kontor i Luleå.

Tidigare har Havs- och Vattenmyndigheten inte haft stationerade kontrollanter i länet. Men nu har man utökat antalet kontrollanter, 4 i Luleå och 4 i Västervik, som ska täcka kusten från småländska Västervik och norrut.

Det är yrkesfiskare av siklöja och lax som ska kontrolleras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fisket i Norrbotten

Mer i ämnet