Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Kivijärvi från Hushållningssällskapet menar att det finns ett stort behov av den nya fiskodlingen som ska producera många ton fisk. Foto: SVT

Ny odling i Luleå kan fördubbla Sveriges produktion av fisk

Uppdaterad
Publicerad

Hushållningssällskapet planerar en stor landbaserad fiskodling i Luleå och menar att behovet för matfisk är stort.

– Vi har ett jättebehov, vi producerar runt 10 000 till 12 000 ton i Sverige och konsumerar 40 000 ton, säger Mikael Kivijärvi, vd och projektledare.

Det är i Sunderbyn längs med landsväg 97 som den planerade fiskodlingen är tänkt att byggas. I detaljplanen som kommunstyrelsens arbetsutskott under måndagen ställde sig bakom framgår det att 6,5 hektar planläggs för odling och landbaserad fiskodling och att 4 hektar sparas som naturmark.

Tonvis med fisk

Fullt utbyggd bedöms anläggningen ha en produktion på cirka 10 000 ton röding, lax eller regnbåge om året och verksamheten bedöms generera 50-60 nya arbetstillfällen i Sunderbyn.

Projektledare Mikael Kivijärvi hoppas på att bygget av anläggningen kan dra igång redan under 2024.

– I den bästa av världar så skulle jag säga att vi under 2024 kan ta de första spadtagen och sedan är det ungefär 18 månader innan man kan ha i gång produktionen av fisk.

Ska beslutas i mark- och miljödomstolen

Även om arbetsutskottet gett grönt ljus för detaljplanen så sker det samtidigt en tillståndsprövning enligt miljöbalken för landbaserad fiskodling.

– Den stora spänningen blir när vi kommer upp i mark- och miljödomstolen, för det är det riktigt viktiga beslutet för oss, säger Mikael Kivijärvi.

I klippet hör du mer om den framtida fiskodlingen i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.