Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten. Foto: SVT

Ny polisutbildning i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten 2018 kommer Framnäs folkhögskola i Piteå att starta en polisförberedande utbildning.

Utbildningen är ettårig och antalet platser för intagna elever kommer att ligga mellan 15-20 platser.

Syftet med den polisförberedande utbildningen är att ge den som är intresserad en möjlighet att skaffa de förkunskaper som krävs för att ta sig in på polishögskolan. Den är också meriterande för andra yrken inom exempelvis bevakningsbranschen och kriminalvården.

– Vi vet att det är många som lite senare, efter gymnasiet, kommer på att polisyrket är något som man är intresserad av. Här kan man vässa upp sina kunskaper inför intagningen till polishögskolan, säger Bo Olofsson, rektor vid Framnäs folkhögskola.

Han fortsätter:

– Vi kan inte garantera att man kommer in för att man går vår utbildning. Men målet är att stärka de som går vår utbildning för att de ska ha en bra chans att ta sig i.

På utbildningen läser man bland annat grundkurser i teoretiska ämnen som berör samhällsfrågor, juridik och kriminologi, ledarskap och konflikthantering, språk och kommunikation samt etik.

Utbildningen ges i samarbete med polisregion Nord. En stor vikt läggs vid studiebesök hos polisens olika verksamhetsgrenar och på föreläsningar av yrkesverksamma poliser.

– Det gör att man får en bild av vad det innebär att vara polis i de här delarna av landet. Det är ju polisdistrikt Norrs ingång, att man vill rekrytera de som vet hur länet fungerar och kanske har växt upp här.

– Det är en ju väldig skillnad att vara trafikpolis i Tärendö jämfört med att vara piket i Stockholm, säger Olofsson.

Se intervjun med Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.