Ny rapport: Dålig miljö skylls på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Var femte Luleåbo säger sig besvärad av damm, sot, rök och stoftnedfall som de tror kommer från SSAB. Det visar en rapport från Svenska Miljöinstitutet, IVL.

Den så kallade besvärsundersökningen har gjorts på uppdrag av SSAB i Luleå tätort. Syftet med undersökningen är att visa hur Luleåborna upplever miljöproblemen i relation till stålföretagets verksamhet.

Rapporten visar att var femte Luleåbo besväras av damm, sot, rök och stoftnedfall som kopplas till SSAB:s verksamhet. Hur mycket man besväras beror på boendeavståndet till SSAB:s industriområde.

Bullret har inte minskat

De som bor i närheten av stålföretaget störs mer än de som bor längre bort. Rapporten visar att buller och annat ljud inte har minskat sedan den senaste undersökningen 1989.

Däremot störs färre personer idag av lukt jämfört med förra undersökningen, samtidigt som var femte Luleåbo fortfarande uppger att dålig lukt är ett störningsmoment och kopplar ihop lukten med SSAB.

Catharina Isberg

catharina.isberg@svt.se

Så gjordes undersökningen

Totalt har 600 personer, bosatta i olika bostadsområden i Luleå, intervjuats.

Frågor har ställts om besvär från damm, sot, rök och stoftnedfall, problem med buller och andra ljud samt besvär kopplade till lukt.

Intervjupersonerna har också svarat på frågor om upplevda hälso- och sömnproblem.

IVL:s besvärsundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.