I videon ovan kan du höra mer om hur Trafikverket tänker för att de obevakade järnvägsövergångarna ska bli säkrare. Foto: SVT

Här ska obevakade järnvägsövergångar bli säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill förbättra säkerheten vid obevakade järnvägsövergångar och har därför byggt upp två pilotanläggningar i Norrbotten för att testa den nya tekniken.

Pilotanläggningarna kommer att testas under vintern och sommaren, innan man fattar ett beslut om de uppfyller kraven och kan användas vid obevakade övergångar ute i landet.

Bommar, ljud och ljussignaler vid plankorsningar kommer också att bytas ut i hela landet till modernare teknik som ger en säkrare trafikmiljö.

Hoppas på mindre olyckor

Trafikverket hoppas att de nya bommarna med ljud och ljussignaler kommer att bidra till att färre personer chansar och riskerar att skadas eller förolyckas vid plankorsningar. Vid gång och cykelvägar blir bomkjolar standard och det blir lättare att sätta stängsel vid bommarna.

På så sätt hindras gående och cyklister från att krypa under bommarna. I videon ovan berättar projektledaren om hur det hela ska gå till.

Trafikverket har omkring 6 500 plankorsningar över hela landet där bilar, cyklister och gående passerar över järnvägen.

3 500 av dessa är helt utan teknik som varnar om ett tåg är på väg att passera.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer