I klippet testar Ani Mäki, undersköterska i Övertorneå, en uppresningssäng som ska ska hjälpa dem som har svårt att stiga upp ur sängen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Övertorneå utvecklar framtidens digitala omsorg: ”Stort ansvar att gå i bräschen”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreomsorgens digitalisering ska stärkas och därför har Sveriges kommuner och regioner (SKR) utsett tio modellkommuner. En av dessa är Övertorneå som ser fram emot uppdraget med skräckblandad förtjusning.

– Det är ett stort ansvar att gå i bräschen, säger projektledaren Aina Bleikvassli.

Samtliga modellkommuner ska under ledning av SKR bygga upp ett kompetenscenter för att i fortsättningen kunna stötta andra kommuner i landet med kunskap om digitala tjänster och välfärdsteknik.

–  Vi är superglada så klart, men också lite skräckslagna. Det är ett stort ansvar att gå i bräschen för någonting, säger Aina Bleikvassli, projektledare i Övertorneå kommun.

Digitala terapidjur och automatisk medicinutdelning

På Särkivaaragården i Övertorneå håller man just nu på att testa ny teknik inom äldreomsorgen.

– Vi har bland annat en automatisk medicinutdelare. Vi har även digitala terapidjur som ska göra att de boende blir lugnare och en uppresningssäng som ska vara ett bra hjälpmedel för den som har svårt att stiga upp ur sängen, säger Aina Bleikvasssli. 

Undersköterska: ”Slipper använda våra kroppar så mycket”

Projektet drog igång under 2020 och kommer att pågå fram till slutet av 2022. De utvalda kommunerna har fått 1,5 miljoner kronor vardera för att leda projektet och för att tillsammans bygga upp ett kompetenscenter.

En som ser fördelar med en digitalisering inom äldreomsorgen är undersköterskan Ani Mäki på Särkivaaragården. 

– Vi slipper använda våra kroppar så mycket och samtidigt undviker vi belastningsskador, säger hon. 

Fler äldre men färre personal – så ska framtiden säkras

Utöver miljonbeloppet har har kommunerna dessutom fått pengar för att köpa in välfärdsteknik. För Övertorneås del handlar det om 250 000 kronor.

– Nu hoppas vi att digitaliseringen ska bli en del av den ordinarie verksamhetsutvecklingen. Då kan vi säkerställa en trygg vård i framtiden då vi ser ett problem i att det blir fler äldre men färre personal, säger Robert Raabymagle, också projektledare i Övertorneå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.