Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att skatteintäkterna och befolkningar har minskat i Pajala överraskar invånarna. I klippet hör du Tove Jengwall och Anna-Greta Uusitalo. Foto: Micke Nyberg/SVT

Ny teori bland Pajalaborna – pandemin stoppar inflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Många Pajalabor är förvånade över att skatteintäkterna och befolkningen minskat. En av förklaringarna till det kan vara att coronapandemin orsakat att folk inte vill flytta till Pajala.

– Det kommer nog att bli bättre, säger Anna-Greta Uusitalo.

Hon är en av de som förvånas över att gruvan inte skapat större skatteintäkter och stoppat utflyttningen från kommunen under åren 2018-2020.

– Men det kommer snart att ändras. Jag tror på gruvan. Den är bra för Pajala. Om pandemin avtar så kommer folk att våga flytta till Pajala och jobba här, säger Anna-Greta Uusitalo från Jarhois.

”Gruvan ger folk framåtanda”

Tove Jengwall från Tärendö är av samma åsikt.

– Jag hade inte förväntat mig att både skatteintäkterna och befolkningen skulle minska, men gruvan ger folk framåtanda och det skapas många arbetstillfällen. På det stora hela taget är den ju jättebra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.