Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots gruvan har vare sig skatteintäkter eller befolkning ökat i Pajala. I klippet hör du kommunalrådet Ulrica Hammarström (S). Foto: Micke Nyberg/Arkiv/SVT

Pajalas skatteintäkter minskade – trots gruvan: ”Jättetråkigt – men tror på bättre siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommuns skatteintäkter och befolkning har enligt SCB minskat under åren 2018, 2019 och 2020 – trots att gruvan i Tapuli sysselsatte drygt 530 personer förra året.

Men kommunledningen hoppas på en vändning och ett bättre resultat.

Inför regeringens beslut om att säga ja eller nej till en bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk så visar SCB:s statistik att gruvdriften i Pajala inte gett den effekt som kommunen hade hoppats på.

”Det är jättetråkigt”

Under åren 2018, 2019 och 2020 minskade skatteintäkterna i Pajala kommun med 7,3 miljoner kronor och befolkningen med 43 personer – trots gruvan som enligt Kaunis Iron sysselsätter 531 personer med fast stationerade entreprenörer inräknade.

Det som kan tyckas vara märkligt är att Jokkmokk, som än så länge saknar en gruva, bara förlorade 600.000 kronor i skatteintäkter under samma period, men befolkningen minskade med 150 personer.

– Vi har en all-time-low arbetslöshet på 2,3 procent eller 50 personer och framtidstro, säger Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S).

”Effekten syns inte direkt”

Pajalas kommunledning hoppas på en vändning och att inte fler i arbetsför ålder ska flytta ut från kommunen.

– Jag tror att vi kommer att se bättre siffror framåt, det är min förhoppning i alla fall. Det är klart att effekten inte syns på en gång. Den kommer eftersom, säger Ulrica Hammarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.