Det är problematiskt att få till 50 nya tjänster efter att Radiotjänst i Kiruna försvinner. Bilden är tagen när Statens servicecenter var på besök på Radiotjänst i början av oktober. Foto: SVT

Ny utredning visar – svårt ersätta Radiotjänstjobb

Uppdaterad
Publicerad

Statens servicecenter ser betydande svårigheter att kunna ersätta en del av de 120 jobb som försvinner vid Radiotjänst. Myndigheten hinner inte få tillräckligt med arbetsuppgifter i lagomt god tid.

I dag skulle de tre myndigheterna Statens servicecenter, Lantmäteriet och skattemyndigheten ha sina utredningar klara om utökning eller nyetableringar i Kiruna. Tanken är att ersätta alla jobb som försvinner i Kiruna när TV-licensen omvandlas till en obligatorisk avgift.

Svårt skapa 50 nya jobb

SVT har tagit del av utredningen från Statens servicecenter som ser svårigheter med att kunna tillföra sina 50 nya tjänster. Tanken var att de anställda i Kiruna skulle ta hand om fakturor från andra statliga myndigheter.

Men anslutningen av andra statliga myndigheters fakturahantering till Statens servicecenter går för långsamt. Med dagens takt kommer det inte finnas arbetsuppgifter för 50 personer så tidigt som till 2019-2020.

Personal kan flytta

Risken är med andra ord att personal vid Radiotjänst går förlorad till andra arbeten eller att de hinner flytta till andra orter innan Statens servicecenter hinner komma på plats.

”I denna del bedömer Statens servicecenter att Finansdepartementets förslag inte ger Statens servicecenter förutsättningar för en etablering i Kiruna med önskvärt resultat för Radiotjänsts nuvarande personal.”, står det att läsa i utredningen.

Däremot skulle personalen vid Radiotjänst vara lämplig för arbetsuppgifterna och det skulle vara möjligt att hitta lämpliga lokaler.

Finansieringen ser också ut att vara säkrad. Löftet om ersättningsjobb gavs av bostadsministern Peter Eriksson (MP) och socialdemokraten Ardalan Shekarabi (S) i juni. Både Socialdemokraterna och, så sent som i dag, Moderaterna har lovat att lyfta in Kirunajobben i deras respektive ändringsbudgetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.