Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det krävs två nyckelfaktorer för att tekniken för fossilfri vätgas ska växa som industrin efterfrågar. Hör LTU:s Cecilia Wallmark berätta om dem i klippet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Den nya och rockiga energibäraren lockar experter och investerare till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har 150 experter, forskare och beslutsfattade besökt Luleå tekniska universitet för att diskutera ”nya energins rockstjärna”: vätgas.

– El kan vi inte lagra på lika enkelt sätt och då är vätgas ett koncept, säger Cecilia Wallmark vid Luleå tekniska universitet.

Besökare vid Luleå tekniska universitet fick se labb där växter bryts ner till vätgas och diskuterade frånvaron av regler vilket sinkar investeringar.

Tekniken ses som nödvändig för satsningarna på fossilfri industri och industrin väntas igång inom några år.

Industriboomen i norr

– Industrin själva säger att de kommer kunna göra detta inom några år, säger Cecilia Wallmark som är verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets vätgassatsning.

Nya rockstjärnan kräver el

EU:s klimatkomissionär, Frans Timmerman, har kallat vätgasen för ”den nya energins rockstjärna” men den kräver stora mängder el för att tas fram på ett hållbart sätt.

Luleå tekniska universitet har just nu ett samarbeta med aktörer i norra Finland med mål om att skapa världens största ”vätgasvik”. De arbetar nu med att hitta gemensamma vägar framåt för att tekniken för fossilfri vätgas ska växa på det sätt som industrin efterfrågar.

För att det ska lyckas visar studier att två nyckelfaktorer krävs – hör Cecilia Wallmark berätta om dem i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet