Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För två år sedan fick regeringen en vätgasstrategi av Energimyndigheten. Men inget har hänt kring regelverket och i klippet berättar ingenjören Johan Sandstedt varför strategin är viktig. Foto: Kateryna Yemets, SVT/Fredrik Sandberg, TT

Icke-reglerna som sinkar satsningarna på vätgas i norr

Uppdaterad
Publicerad

Vätgasen ses som helt nödvändig för att lyckas med koldioxidfri industri i norra Sverige. Men tekniken är ny och avsaknaden av regelverk gör att aktörer inte vågar investera. Det menar forsknings- och utvecklingsingenjören Johan Sandstedt.

De senaste dagarna har 150 experter, investerare och beslutsfattare från flera länder samlats på Luleå tekniska universitet för att diskutera den nya tekniken.

Vätgasen pekas ut som nödvändig för exempelvis Hybrit men i nuläget finns det inte några vätgasledningar för att möta satsningarna i norra Sverige och Finland.

Industriboomen i norr

Inget har hänt på två år

För två år sedan lade Energimyndigheten en strategiplan på förra regeringens bord – trots det har ingenting hänt i frågan som rör regelverk.

– Det skapar en osäkerhet bland investerare men också hos myndigheter och aktörer som ska bedöma, godkänna och ge tillstånd, säger forsknings- och utevecklingsingenjören vid SHDC-RISE Johan Sandstedt.

Hör Johan Sandstedt berätta mer om problematiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet