Idag säljer Girjas sameby bara jakt- och fiskekort till personer i Norrbotten. En ny EU-regel kan hindra det. Foto: SVT

Nya EU-regler kan stoppa Girjas från att utesluta utländska jägare och fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Girjas samebys modell att bara sälja jaktkort och fiskekort till personer i Norrbotten kan strida mot EU-bestämmelser. Men rättsläget är oklart och kan bara avgöras av att någon tar frågan till domstol.

Girjas sameby har hela tiden ansett att de inte behöver förhålla sig till EU-regler på samma sätt som länsstyrelsen när det gäller till vem man upplåter jakt och fiske.

Men det har varit flera bud i frågan, bland annat från Kommerskollegium som är Sveriges rådgivande myndighet för utrikeshandel.

Regel kan öppna upp jakt och fiske för alla

Nu har Kommerskollegium skrivit till regeringen inför den utredning av rennäringslagen som ska göras med anledning av Girjasdomen. Här anförs regler och förordningar som kan hindra Girjas från att utesluta jägare och fiskare i övriga Sverige och EU. Några är relativt nya och oprövade.

Frågan blir särskilt viktig nu när fler samebyar gör anspråk på att få ta över förvaltningen av jakt och fiske.

I klippet hör ni Lena Nordquist från Kommerskollegium förklara begrepp som allmänna diskrimineringsförbudet och geoblockeringsförordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.