Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad det höjda inkomstkravet kan innebära för vården i Norrbotten, och vad regionrådet Anders Öberg (S) vill att regeringen ska göra. Foto: SVT

Hela sjukvården i Norrbotten hotas av lönekravet – kräver undantag

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare har mer än fördubblats. Nu spår Region Norrbotten svåra konsekvenser för en redan prövad vård- och omsorg.

– Regeringen behöver förstå att situationen är annorlunda i norra Sverige, säger Anders Öberg (S).

Sedan den 1 november ska arbetskraftsinvandrare i Sverige ha en lön som uppgår till minst 80 procent av medianlönen i landet.

Det innebär att den som söker arbetstillstånd i Sverige måste tjäna minst 27 360 kronor i månaden – en ordentlig höjning från 13 000 kronor.

För att beviljas arbetstillstånd kan man inte heller ha två olika jobb som tillsammans gör att man uppnår den summan.

Slår hårt mot Norrbotten

I Harads hotas ett äldreboende att få stänga ned delar av verksamheten eftersom elva personal hotas av utvisning på grund av kravet.

Region Norrbotten ser allvarligt på situationen och menar att personalbristen i såväl offentlig som privat sektor kan bli ännu större.

– Man har inte tagit de regionala perspektiven i beaktande. Norrbotten kommer få bekymmer att bemanna den offentlig sektorn som är grunden för välfärden, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Synkar inte med satsningarna

Flera av länets kommuner behöver dessutom växa befolkningsmässigt för att möta de stora industrisatsningar som redan inletts.

– Det ligger extremt dåligt i tiden att vi nu får den här pålagan som omöjliggör bemanningen. Vi kommer ju behöva många fler, säger Öberg.

”Regeringen behöver förstå”

Han tycker att kommuner och regionen bör undantas från kravet eftersom flera bristyrken har en ingångslön under 27 360 kronor.

– Regeringen behöver förstå att situationen är annorlunda i norra Sverige. Vi har inget överflöd av arbetstagare som går att anställa, då hade vi gjort det. Det här omöjliggör satsningarna vi behöver göra.

I klippet berättar Anders Öberg hur Norrbotten påverkas av inkomstkravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.