Lotta Finstorp, som blir ny landshövding i Norrbotten, ser fram emot ett komplext uppdrag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya landshövdingen: ”Det är i Norrbotten det händer”

Uppdaterad
Publicerad

Den första februari i år börjar riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) sitt uppdrag som landshövding i Norrbottens län.

– Jag ser jättemycket fram emot att flytta upp till Luleå och få jobba i ett så mångfacetterat län, säger hon när vi når henne på telefonen.

Lotta Finstorp har lång erfarenhet inom politiken och offentlig förvaltning.

–  Jag har jobbat på alla nivåer som politiker. Jag har erfarenhet som kommunpolitiker inom regionen och som riksdagspolitiker och det är ett  stort plus när jag ska verka som landshövding.

– Norrbotten är länet där det händer och min roll blir komplex där det gäller att balansera olika intressen, till exempel  inom gruvnäringen, säger Lotta Finstorp och understryker att det blir en utmaning.

Besöken i Norrbotten

Vad vet du om Norrbotten?

–  Jag har besökt Norrbotten flera gånger under alla år jag suttit i olika utskott i riksdagen. Jag har varit i Pajalagruvan, åkt malmtåg, och besökt det fina kulturhuset som ni har i Luleå. Jag dömer i dressyr och har också varit  några gånger på Bodens ridklubb.

Lotta Finstorp och hennes man, som är pensionär, flyttar upp till residenset i Luleå inom kort, då  hon tillträder som landshövding redan 1 februari.

Första kvinnliga landshövding

Du är den första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten på 382 år, vad tänker du om det?

– Äntligen, brukar man väl säga? Men det är inte för att ”det är dags för en kvinna” som jag har fått uppdraget utan på grund av min kompetens.

Lotta Finstorp är 62 år och är riksdagsledamot för Moderaterna och andre vice ordförande i kulturutskottet. Dessförinnan har Finstorp bland annat varit oppositionsråd i region Sörmland, ordförande i regionstyrelsen i region Sörmland samt kommunstyrelsens ordförande i Flen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.