– Jag tycker att det var dags för en kvinna. Denne man är säkert duktig men han är ingen kvinna, säger Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på NSD.

En till man på stolen väcker förvåning

Uppdaterad
Publicerad

I 380 år har det suttit en man på stolen som landshövding i Norrbotten. Dagens besked från regeringen att utse Björn O. Nilsson kom som en total överraskning för Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på NSD och en av de som hoppats på en kvinna. 

Märkligt och förvånande att man från regeringens sida inte tog chansen och gjorde en markering för jämställdheten, säger han.

Under torsdagen meddelade regeringen att de utsett Björn O. Nilsson till ny landshövding för Norrbotten. När SVT Nyheter Norrbotten når Olov Abrahamsson tänker han efter stund innan han svarar:

Ny landshövding i Norrbotten

– Ett för mig tämligen obekant namn. 

”Dags för en kvinna”

Det var i november som Sven-Erik Österberg meddelade att han lämnar jobbet som landshövding i Norrbotten för samma post i Stockholms län. Sedan dess har det spekulerats i olika efterträdare och Olov Abrahamsson var en av de som tidigt gick ut och lobbade för en kvinnlig efterträdare. 

– Jag tycker att det var dags för en kvinna. Denne man är säkert duktig men han är ingen kvinna. Det är märkligt och förvånande att man från regeringens sida inte tog chansen och gjorde en markering för jämställdheten, säger Olov Abrahamsson och fortsätter:

– Det var en verklig högoddsare. Han har inte förekommit i några spekulationer vad jag har hört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny landshövding i Norrbotten

Mer i ämnet