Norrbottens nye landshövding Björn O. Nilsson flyttar till residenset i Luleå i juni. Foto: TT

Nye landshövdingen: ”Jag är en genetisk norrbottning”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens nye landshövding Björn O. Nilsson skojar lite om att han kanske är ”genetisk norrbottning” då han under nio års tid besökt länet många gånger.

– Jag har varit en hel del i Norrbotten via mitt arbete och mina uppdrag. Jag har också en juristutbildad son som har bott i Luleå några år, säger han när vi når honom strax innan en flygning till Minsk i Vitryssland.

Men själv har Björn O. Nilsson aldrig bott i Norrbotten utan har sitt hem i Sollentuna utanför Stockholm.

– När jag tillträder min tjänst i juni så flyttar jag förstås upp till residenset, säger han.

Ny landshövding i Norrbotten

Akademiska meriter

Björn O. Nilsson, 62 år, har haft olika uppdrag som under årens lopp fört honom till länet som han snart blir hövding över.

Lite kort om Björn O. Nilssons bakgrund som fört honom till det nya uppdraget: han disputerade i biokemi vid Kungliga Tekniska Högskolan och var mellan 2008 och 2017 VD för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Under hans tid som VD för IVA startades den regionala noden IVA Nord med säte i Luleå. Han sitter också i tre bolagsstyrelser.

– Jag verkar både inom den akademiska världen och inom näringslivet och det är viktiga frågor när det gäller regional utveckling. Jag kan området innovativ utveckling och det kommer till nytta i mitt uppdrag som landshövding, säger Björn O. Nilsson.

Ödmjuk inför uppdraget

Han beskriver en allmän kunskap om Norrbotten som han nu ska fördjupa.

– Jag är mycket ödmjuk inför uppdraget och nu ska jag sätta mig in i alla frågor. Ni har specifika frågeställningar i Norrbotten när det gäller naturtillgångar och renskötsel.

Björn O. Nilsson är också ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och har varit aktiv som medeldistanslöpare.

– Jag är mycket intresserad av natur och friluftsliv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny landshövding i Norrbotten

Mer i ämnet