Johan Antti, länsråd. Foto: SVT

”Hoppas han kan brinna för de frågor som präglar länet”

Uppdaterad
Publicerad

”Hoppas han kan brinna för de frågor som präglar länet”. Det säger länsrådet Johan Antti om den nye landshövdingen.

Johan Antti är för stunden tillfällig landshövding och kommer den 1 juni lämna över uppdraget till nye landshövdingen Björn O. Nilsson.

– Björn O. Nilssons gedigna erfarenhet från såväl den akademiska världen som näringslivet borgar för en fortsatt hållbar utveckling av länet. Hans bakgrund från flera olika samhällssektorer gör att han har alla förutsättningar att bli en bra chef för vår mångfacetterade verksamhet, säger Johan Antti.

Ny landshövding i Norrbotten

Vad kan han tillföra länet?

– Vi får hoppas att han kan tillföra ett gott ledarskap och brinna för de frågor som präglar länet. Vi får hoppas att regeringen gjort ett gott övervägande och jag förutsätter att han kommer bli en tillgång för länet, inte bara för vår myndighet.

Ingen kvinna på posten

Ända sedan 1638, då Västerbotten blev ett eget län och där Norrbotten ingick, har alla landshövdingar varit män. Efter 1810 när Norrbotten blev ett eget län fortsatte det på samma väg.

Och nu blev det en till man – så här säger Johan Antti om det beslutet:

– Det är regeringen som gör sina överväganden. Jag tror man strävar efter en balans på nationell nivå. Tittar man på länshövdingar och länsråd, län för län, så ser man att fördelningen är 50 procent mellan kvinnor och män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny landshövding i Norrbotten

Mer i ämnet