Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Piteå har forskare tagit fram ett kompositmaterial som kan ersätta plaster, glasfiber och aluminium. I klippet får du veta mer om forskningen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Pressat pappersmaterial kan ersätta plast – se testanläggningen i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

På Piteå science park har ett företag lyckats ta fram ett kompositmaterial som kan ersätta plaster, glasfiber och aluminium. Detta kan bland annat ge ett miljövänligt alternativ inom fordonsindustrin.

På RISE i Piteå provtryckte man i dag det nya biobaserade kompositmaterial som ska ersätta fossilbaserade plaster och kompositmaterial till en rad olika branscher i framtiden, inte minst inom fordonsindustrin.

Produkten blir starkare än alla träslag och plaster som finns, hälften så stark som aluminium men halva vikten. Enligt företaget kommer det att kunna ersätta plaster, glasfiber och aluminium.

Det är femtio gånger mindre påverkan. Det innehåller noll procent fossilt kol, säger Anders Breitholtz, vd på företaget PaperShell som nu utformar produkter av materialet.

I klippet hör du Anders Breitholtz berätta mer om farbetet med att ta fram kompositmaterialet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.