Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Region Norrbotten väljer att återuppta sina pollenmätningar i videon ovan. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Filip Hannu/SVT

Nytt glädjebesked för allergiker: Norrbotten startar egna pollenmätningar

Uppdaterad
Publicerad

I november kom beskedet som fick allergiker att sätta antihistaminen i vrångstrupen – norra Sverige skulle bli helt utan pollenmätningar. Nu tar Norrbotten efter grannlänet och kommer starta igång egna mätningar med hjälp av kommunerna.

Bakgrunden till att mätningarna initialt skulle läggas ner är att de som nu ansvarar för mätningarna ska gå i pension, system är gamla och att regionerna inte var överens om vem som skulle stå för notan.

Regiondirektören: ”Väldigt viktigt”

Men nu har Region Norrbotten fattat ett nytt beslut. Mätningarna ska lösas tillsammans med kommunerna.

– 20 till 30 procent av svenska folket har pollenallergi så det är väldigt viktigt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Hoppas få samordning av mätningarna i framtiden

De senaste åren har mätningarna finansierats av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med ett bidrag från Naturhistoriska riksmuseet.

Region Norrbotten har skickat en skrivelse till regeringen om att få en samordning av mätningarna, men regionen hoppas redan nu på att vara igång inom kort.

– Jag hoppas det kommer igång inom de närmsta veckorna, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Hör mer om det nya beslutet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer