Det nya Regionrådet med Linda Frohm (M), Kenneth Bakgråd (SJVP) och Nils-Olov Lindfors (C). Foto: SVT

Nya regionledningen vill satsa på ekonomi och personalfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Den nya politiska ledningen för Region Norrbotten tillträder vid årsskiftet. I dag presenterade de sitt politiska styrdokument.
En ordnad ekonomi och personalfrågan ligger högt på agendan för att kunna utveckla vården och regionen.

– Det känns otroligt roligt att äntligen få ta det här ansvaret, men vi är också ödmjuka inför uppgiften. Vi tror att det går att effektivisera verksamheten samtidigt som vi vill förändra för att bli en attraktiv arbetsgivare, säger regionstyrelsens blivande ordförande Kenneth Backgård (SJVP), Sveriges sjukvårdsparti.

Norrbottens nya regionledning består av Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern. Tillsammans har de 37 av totalt 71 mandat. På fredagen presenterade de sitt politiska styrdokument där de beskriver hur de vill jobba och vad de tänker prioritera under den kommande mandatperioden.

Så delas ansvaret upp

De tre regionråden, Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård, Moderaternas Linda Frohm och Centerns Nils Olov Lindfors har beslutat om hur fördelningen av ansvarsområdena ser ut.

Backgård blir regionstyrelsens ordförande och får ett övergripande helhetsansvar samt ansvar för sjukhusbunden hälso- och sjukvård. Frohm får ansvar för hälso- och sjukvårdens primär- och närsjukvård och Lindfors ska hantera regional utveckling, näringslivsfrågor, kultur och kollektivtrafik.

Oklart hur de ska spara

Det är sedan tidigare känt att regionen måste försöka spara omkring 300-400 miljoner kronor. Exakt hur det ska gå till vill inte den nya ledningen gå in på i det här läget. Däremot ser man möjligheter i effektiviseringar av organisationen.

– Ett uppdrag om omorganisation kommer senare att läggas ut på en extern part, säger Kenneth Backgård.

Samtidigt säger samtliga regionråd att det som kommer att vara helt avgörande om man klarar av att erbjuda den sjuk- och hälsovård som man vill är personalen. Målet är att bli en mer attraktiv arbetsgivare och i det fallet handlar det om saker som inflytande, lön och arbetstider, för att man ska lyckas.

Ska se över kultur och trafik

Regionledningen säger också att arbetet med att utveckla hela regionen måste fortsätta. Samtidigt vill man se över det som man kallas för övrig verksamhet, alltså det som inte är direkt sjukvård: regional utveckling, kultur, kollektivtrafik, näringsliv och internationella åtaganden. För att göra detta kommer man att ge regiondirektören i uppdrag att se över vilka effektiviseringar och kostnadsbesparingar man kan göra inom dessa olika områden.

C vill spara 90 miljoner

Inför valet sa Alliansen där Centerpartiet ingick att man ville spara cirka 90 miljoner budgeten för dessa övriga verksamheter.  I den nya ledningen är det Nils- Olov Lindfors som har ansvaret för just de frågorna. Enligt honom är inget fredat, samtidigt vill han inte låsa fast sig vid att det kommer att handla om exakt 90 miljoner.

– Vi ska få fram en bruttolista och göra en konsekvensbeskrivning innan vi bestämmer oss för vad som ska göras, säger Lindfors

  • Krav på god ekonomisk hållning
  • Stärka sjukvården i regionen
  • Ha fem sjukhus som alla ska få möjlighet att profilera sig till särskilda verksamheter
  • Stärka primärvården och ha en sjukvård nära medborgarna.
  • Magnetkameror ska installeras även i i Kalix och Kiruna och man ska återöppna distrikssköterskemottagningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer