Harren är fredad från fiske under tiden 15 april–31 maj, enligt nya regler. Foto: Privat

Nya regler för fiske av kustlevande harr i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta fiskeregler ska freda den kustlevande harren i Norrbotten. Reglerna innebär att harren skyddas från fiske under sin lektid på våren och att det införs en daglig fångstbegränsning på tre harrar per fiskare.

Havs- och vattenmyndigheten har offentliggjort de nya reglerna för kustfisket, bland annat för den kustlevande harren.

Tidigare helt oreglerat

Länsstyrelsen välkomnar de nya reglerna och ser goda förutsättningar för att långsiktigt skydda den kustlevande harren.

– Tidigare var harrfisket helt oreglerat, förklarar Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Minimimåttet höjs dessutom till 35 centimeter vilket är lämpligare ur biologisk synvinkel. Vi rekommenderar därutöver att man återutsätter alla harrar som är större än 45 centimeter eftersom de är särskilt viktiga för harrens reproduktion. Sammantaget ger detta helt nya och bättre förutsättningar för att förvalta harrbestånden på ett långsiktigt hållbart sätt.

Unika bestånd i Norrbotten

De bestånd av kustlevande harr som finns i Norrbottens skärgårdar är unika i och med att de lever hela sitt liv ute i skärgården och till stor del även förökar sig där.

Regler

• Harren är fredad från fiske under tiden 15 april–31 maj.

• När fiske är tillåtet får högst tre harrar per person och dag avlivas och behållas.

• Minimimåttet för att avliva och behålla en harr är 35 centimeter. Länsstyrelsen rekommenderar att harrar som är större än 45 centimeter återutsätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.