Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Andersson berätta om den stora fångsten i Luleälven. Foto: Erica Olofsson/SVT

Tobias fångade jätteharr i Luleälven: ”Shit! Hit med håven!”

Uppdaterad
Publicerad

Överraskningsmomentet var totalt när Tobias Andersson prövade fiskelyckan i Luleälven här om veckan. En jätteharr fastnade nämligen på kroken.

Tobias är fiskeguide i Norrbotten och är van med stor fiskfångst från och till. Men härom veckan fick han vara med om något ovanligt då han fick en monsterharr på kroken vid södra sidan nedanför kraftverket.

– Jag tänkte shit hit med håven! För jag var helt säker på att att jag hade fått en öring på kroken med tanke på tyngden. Men det var en harr, säger han.

En ny upplevelse

Du fiskar ju en del, har du varit med om något likande när det gäller harr tidigare?

– Nej aldrig.

Hur tror du det kommer sig att harren var en sådan bjässe?

– De ska gå in för lek nu och är fredade just nu, så förmodligen skulle den väl in och leka.

Tror på lång fiskesäsong

Du jobbar  som fiskeguide. Kan du ge någon prognos för fisket i Norrbotten närmsta tiden?

– Ja, nu kommer det i gång på riktigt för nu går alla isar och det är hög vårflod i Luleälven. Och öringssäsongen blir väldigt lång för det har varit en seg vår, vilket blir intressant att se, säger Tobias Andersson.

I videon berättar Tobias hur fisket gick till och vad harren vägde och mätte.

Fakta om harren:

  • Harren (Thymallus thymallus) är huvudsakligen en nordlig art men finns även söderut, till exempel i Klarälvens vattensystem och Vättern. I sällsynta fall kan individer från Klarälven fångas i Vänern
  • Harren lever i kalla, klara och syrerika älvar samt strömmar, sjöar men även i brackvatten.
  • Förr fanns bestånd av harr i Motala ström och Lagan, men de har försvunnit i samband med vattenkraftutbyggnaden. Harren finns även på kusten från Norrbotten och ned till norra Gästrikland.
  • Ordet harr betyder närmast ”den gråaktiga” och kommer från fornnordiskan. Harren har en svag doft av timjan, därav dess latinska namn (Thymallus).
  • Arten känns lätt igen på den höga ryggfenan. Harren kan bli 60 cm med en maxvikt på 3,5 kg. Vanligen stöter man dock på bestånd där de största individerna är upp till 40–50 cm.

Källa: Havs- och Vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.