Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör driftschefen Toni Franz om när den försenade stolliften på Luossavaaras skidanläggning i Kiruna kan komma igång.

Nya skidliften på Luossavaara försenad ett år: ”Fortfarande oklart när den blir klar”

Publicerad

Den nya skidliften i Kiruna är försenad över ett år. Det är fortfarande inte helt klart när den kan komma igång, delar saknas och besiktning ska göras innan den kan tas i bruk.

Den nya liften på skidanläggningen Luossavaara i Kiruna är försenad. Arbetet med en stollift som ska göra Luossaområdet till en året runt anläggning har pågått en längre tid men den franska tillverkaren av liften har inte kunnat leverera delar i tid.

– Enligt ursprungsplanen skulle den nya stolliften vara klar i oktober i fjol så den är försenad i drygt ett år, säger Toni Franz, driftchef på Luossavaara skidanläggning.

Ekonomiska problem

Förseningen beror på ekonomiska problem hos tillverkaren, delar till liften har kommit i olika omgångar och nu är det sittkorgarna man väntar på.

– När vi var klara med markarbetet förra sommaren kom det inga grejer, efter att lifttillverkaren hade ordnat upp de ekonomiska problemen så kom det delar igen. Men det tar lite tid att få saker i rullning igen, nu har vi kommit så långt att liften går att snurra runt, säger Toni Franz.

När är den nya skidliften igång?

– Jag hoppas att den kan vara igång till jullovet. Leverantören säger att de kan vara klar till mitten av december sen ska den besiktas men det hade varit fantastiskt kul om vi var klar till jul, säger Toni Franz.

Till helgen är det skidfest i Kiruna med olika aktiviteter med bland annat gratis skidåkning men då snurrar bara den gamla bygelliften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer