Flera nya skogsbränder i Norrbotten sedan fredagseftermiddagen. Det här är en arkivbild. Foto: TT arkiv

Nya skogsbränder – och fortsatt torrt i marken

Publicerad

På fredagseftermiddagen startade fem nya skogsbränder i Norrbotten. Den besvärligaste av bränderna finns i Boden och Försvarsmakten är på plats och hjälper till med släckningsarbetet under lördagen.

Skogsbränderna som blossade upp på fredagseftermiddagen är utspridda över länet: två i Gällivare, en Kiruna, en i Pajala och en i Flarktjärn norr om Boden.

–  Vi har tagit hjälp av Försvarsmakten för att släcka branden i Boden. Det är den mest problematiska branden vi har nu eftersom branden ligger på en bergssida som gör släckningsarbetet besvärligt, men även den branden är omringad och under kontroll, säger Mikael Andersson, stabchef vid räddningstjänsten.

Oroande väderlek

Enligt väderprognosen blir det fortsatt varmt och torrt, vilket gör att räddningstjänsten räknar med att nya skogsbränder kommer blossa upp.

– Ur vår horisont är det ingen ljusning i sikte. Det blir fortsatt varmt och torrt, vilket är oroande. Möjligen kan det bli ett lite regn på måndagen men det kommer inte räcka för att säkra skogsmarken, säger Mikael Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet