Kirunas nya stadhus Foto: SVT

Nya stadshuset i Kiruna överlämnat till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I dag överlämnade LKAB formellt Kiruna nya stadshus till kommunen.

Bygget som startade för fyra år sedan har kostat över en halv miljard kronor och från idag klockan tio är det Kiruna kommun som är ägare till huset.

Det här skrivs in i historieböckerna. Allt juridiskt är klart och huset är kommunens. LKAB har finansierat och byggt upp ett nytt stadshus med samma kvalitét, funktion och storlek enligt ingångna avtal, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Som gengäld för det nya stadshuset överlämnade kommunen det gamla stadshuset inför avveckling och LKAB får tillgång till marken för fortsatt gruvbrytning.

Över 1 000 personer ha varit med och byggt det nya stadshuset.

En milstolpe är nådd. Vi är glada att vi höll tidplan och budget och nu kan lämna över en så fin byggnad till kommunen och Kirunaborna, säger Johan Mäkitaavola, projektledare för nya stadshuset, LKAB.

Det är den danske arkitekten Henning Larsen som ritat nya stadshuset. Avvecklingen av det gamla stadshuset påbörjas efter årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet