• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Christina Anehagen med höns Foto: SVT

Nya trenden – självhushållning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill lära sig laga mat över öppen eld, skaffa egna gårdshöns och skicka barnen på bondgårdskurs. Självhushållningstrenden verkar vara här för att stanna, enligt Studieförbundet Vuxenskolan i Luleå.

– Jag tror att många känner sig frustrerade över hur samhället ser ut i dag. Det finns ett stort intresse för hälsa, miljövänlighet och hållbarhet, säger Linda Strandenhed som är kompetensstrateg vid Studieförbundet Vuxenskolan.

Frosseri i självhushållningens olika konster

I Studieförbundet Vuxenskolans enkätfråga förra året om vilka kurser som efterfrågades, hamnade  självhushållning högst upp.  År 2018 är ett frosseri i självhushållningens olika konster med kurser i odling, timring, smide, skapandet av en hållbar värld och nära mat. Barn mellan åtta och tio år erbjuds att gå veckolånga bondgårdskurser i sommar.

– Vi har sett ett jättesug efter detta. Det är föräldrarna som tänker att ”wow det där verkar intressant” som alternativ till exempelvis fotbollsskolan, säger Ola Andersson som är skog- och jaktansvarig vid Studieförbundet Vuxenskolan.

Får och höns lockar många

Kurserna fårskötsel och höns i trädgård har visat sig tillsammans med övriga självhushållningskurserna vara omåttligt populära. Flera kurser är fullbokade.

Det ökade intresset har också en baksida, enligt kursledaren Christina Anehagen:

– Det är ett stort ansvar att ha höns och man kan ha en lite romantisk och naiv bild av vad det innebär. Man ska skaffa sig kunskap innan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.