Smittskyddsläkaren i Norrbotten om lärarnas krav: ”Åtta gånger större risk att pizzabagare smittas”

Uppdaterad
Publicerad

Kurvan för smittspridningen i Norrbotten pekar brant uppåt men smittskyddsläkaren tror inte på återinförande av distansundervisning. Varken för att stoppa smittspridningen – eller för att skydda personalen.

Från den 10 januari är det tillbaka i skolbänken som gäller för Sveriges elever. Dessförinnan var det långa perioder, i alla former och olika åldersspann, av distansundervisning.

Men smittskyddsläkaren Anders Nystedt menar att den data som så här långt finns inte på något sätt motiverar en tillbakagång till distans.

Coronaviruset i Norrbotten

– När har vi haft som mest smitta? Det har varit efter lov och det är när barnen är lediga som de träffas och umgås än mer effektivt, säger Anders Nystedt.

Pizzabagare mer utsatta än lärare

Inför vårterminens start har Lärarförbundet i Luleå, i en intervju i Norr media, efterfrågat distansundervisning med bland annat hänvisning till att deras yrkesgrupp står i första ledet.

Men smittskyddsläkaren håller inte med och menar att pizzabagare eller rektorer har betydligt större risk att smittas.

Hör hans förklaring i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet