Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har fått in en del rapporter kring påskfirandet som oroar honom. Hör honom berätta mer om detta i videon ovan. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt orolig att smittspridningen fortsätter öka under påsklovet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidfall i Norrbotten ökade kraftigt under förra veckan. Smittskyddsläkaren är nu orolig över att smittspridningen ska fortsätta stiga under påskledigheten.

– Det finns en risk att vi ser ökade smittotal i slutet av veckan, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Piteå, Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna är de orter som såg den största ökningen av antalet smittade under vecka 13. Totalt sett ökade antalet covidfall i länet med 283 stycken från vecka tolv till 13, vilket innebär en ökning på drygt 43 procent.

Coronaviruset i Norrbotten

”Har inte hunnit bli sjuka”

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är nu orolig över att smittspridningen kommer att öka  grund av påskledigheten.

– De som har smittats under påskfirandet har inte hunnit bli sjuka ännu.

Oroande rapporter

Nystedt uppger även att han har fått in en del oroande rapporter som vittnar om att många inte har följt restriktionerna.

– Jag har fått en del oroande rapporter om att man har glömt bort att vi lever i en pandemi.

Hör honom berätta mer om detta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet