Nu vill Region Norrbotten se över deras verksamhetsstöd efter att fler föreningar liknar den som Vilda kidz bedriver. Foto: SVT

Nytt fenomen med hjälpföreningar ska undersökas närmare

Uppdaterad
Publicerad
I år fick Region Norrbotten 74 ansökningar om verksamhetsstöd och totalt ansöktes det om nästan 61 miljoner kronor.

Vilda kidz var inte den enda hjälpföreningen som ansökt om verksamhetsstöd, utan det fanns liknande ansökningar. Och den nya typen av föreningar har inte samma struktur som de mer traditionella.

– De traditionella har medlemmar och medlemsavgifter och har ofta någon typ av bidrag från central organisation. De har oftast inte heller så omfattande sponsring från företag, säger Kristina Nilsson, kulturchef på Region Norrbotten.

Ska se över

Den här nya typen av hjälpföreningar, som Vilda kidz, är någonting nytt som dykt upp och något regionen ska titta närmare på.

– Det finns en större mängd organisationer som har liknande verksamhet som Vilda kidz. Och nu kommer vi att initiera ett arbete hos oss på Region Norrbotten där vi börja titta på det här föreningarna utifrån hur de jobbar för att se om vi ska använda stöd på något annat sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer