Järnmalmsjätten fortsätter att göra stora vinster. På LKAB:s förvaltningskontor i Kiruna har man säkert orsak att jubla över rapporten över tredje kvartalet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nytt historiskt resultat för LKAB – höga malmpriser säkrar gröna omställningen

Uppdaterad
Publicerad

Malmpriserna ligger kvar på höga nivåer och LKAB fortsätter göra storvinster. Det tredje kvartalet bjöd på ett nytt rekord när det gällde det operativa kassaflödet.

Rörelseresultatet, det vill säga vinsten, för tredje kvartalet blev 7,8 miljarder kronor och det är bland de högsta som gruvjätten någonsin har noterat.

Det som blev en rekordnotering var det operativa kassaflödet, det vill säga de in- och utbetalningar som har gjorts under perioden. Den summan landade på 7,4 miljarder, vilket var 350 procent mer jämfört med samma tid förra året. Enligt delårsrapporten vad detta mycket tack vare det starka resultatet.

”Ett styrkebesked”

Det globala spotpriset på järnmalm har under 2021 varit uppe och vänt på över 200 dollar per ton. Snittpriset för tredje kvartalet var 164 dollar per ton, vilket fortfarande är historiskt höga priser.

– Att för tredje kvartalet i rad presentera resultat på den här nivån är ett styrkebesked för framtiden. De omfattande investeringar vi står inför under de kommande 15-20 åren för kunna leverera koldioxidfri järnsvamp till stålindustrin förutsätter en god lönsamhet i den befintliga produktionsstrukturen, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer