Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) är nöjd med det nya styret tillsammans med Liberalerna. Foto: Arkiv, Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Nytt politiskt styre i Arjeplog när S går ihop med Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka partier som ska styra Arjeplog de närmaste fyra åren. Det blir en samverkan mellan Socialdemokraterna och Liberalerna.

– Vi kom bra överens med Liberalerna, säger kommunalrådet Isak Utsi (S).

Socialdemokraterna har styrt Arjeplog i minoritet under den senaste mandatperioden, men det blir alltså skillnad på det nu.

Det nya styret får tillsammans drygt 52 procent av rösterna och egen majoritet med elva av 21 mandat.

”Vi ska samverka med Liberalerna”

Kommunalrådet Isak Utsi (S) är nöjd med uppgörelsen.

– Vi har sonderat brett bland de mindre partierna och det visade sig att vi och Liberalerna har en samsyn på hur Arjeplogs ekonomi ska hanteras. Vi behöver prioritera både välfärden och utvecklingsarbetet i kommunen och därför ska vi samverka, säger han.

Kan få svårt att påverka trots valsuccé

Vid kommunalvalet fick nystartade Folkinitiativet Arjeplog nästan 29 procent av rösterna och sex mandat i fullmäktige, men partiet kommer rent officiellt få svårt att påverka inriktningen av exempelvis skolfrågorna.

– Men vi har under lång tid haft en ganska bra samförståndsanda inom politiken i Arjeplog och jag vill fortsätta så. Vi ska hitta breda överenskommelser för det vi gör. Vi är för små för att göra annorlunda,

Nöjd över egen majoritet

Men trots det tycker han att det är skönt att kunna regera med egen majoritet.

– Det är en fördel och särskilt nu när vi går in i en lågkonjunktur. Det kommer att bli en tuff ekonomisk situation för oss och då är det bra att ha en majoritet med sig i de diskussionerna, säger Isak Utsi.

Liberalernas förstanamn är Per Lampinen, som sannolikt blir kommunstyrelsens vice ordförande när valöberedningens förslag släpps de närmaste dagbarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.